Judul : RESEPI TOMYAM DAGING KIJANG
link : RESEPI TOMYAM DAGING KIJANG
RESEPI TOMYAM DAGING KIJANG
RESEPI TOMYAM DAGING KIJANG |
RESEPI TOMYAM DAGING
KIJANG
BAHAN-BAHANNYA smile emoticon
500 gram daging kijang, potong, cuci dan toskan
2 batang serai, diketuk
2 helai daun limau purut
1/2 inci lengkuas, diketuk
10 biji cili padi merah Thai, diketuk
1 biji bawang besar, belah 4
1 pokok daun ketumbar, cuci bersih dengan akar2nya
sekali
1 kiub pati tomyam (MAGGI)
1 camca besar sos ikan
2 biji limau nipis, perah jusnya
Pes tomya secukupnya *(*resipi di bawah)
Air secukupnya
Garam secukup rasa
BAHAN-BAHAN SAYURAN smile emoticon
Bunga kobis sebesar 2 penumbuk, potong kecil
10 kuntum cendawan butang, belah 2 setiap 1
1 biji tomato, potong 4 atau 6
1 batang kecil lobak merah, hiris serong
1 batang saleri, potong kecil
BAHAN-BAHAN PES TOMYAM smile emoticon
12 tangkai cili kering, buang biji dan rendam dalam
air panas 10 minit dan toskan*
7 biji bawang merah kecil*
3 helai daun limau purut*
1 batang serai, hiris*
1/2 inci lengkuas*
1/2 inci belacan*(*dikisar halus)
1 camca besar pes asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMBUATNYA smile emoticon
UNTUK PES TOMYAM :- Panaskan 1/3 cawan minyak.
Tumis bahan2 kisar halus hingga harum, guna api kecil dan kacau sentiasa.
Masukkan pes asam jawa dan kacau. Masak hingga pekat dan naik minyak. Perasakan
dengan garam dan gula secukup rasa, masak sekejap dan boleh matikan api.
Ketepikan untuk kegunaan kemudian...
Didihkan 2 liter air, masukkan pes tomyam, kiub
pati tomyan, daging kijang, serai, lengkuas, daun limau purut, bawang besar dan
daun ketumbar bersama akar2nya. Kacau dan masak hingga daging kijang empuk
(tambah air jika perlu)..
Masukkan cili padi thai, lobak merah dan saleri,
masak hingga lobak merah empuk. Tambah bunga kobis dan cendawan butang. Biar
masak sekejap, perasakan dengan sos ikan dan jus limau nipis (letak sedikit
dulu jus limau nipis, dan rasa, kalau cukup masam pada tekak anda, tak perlu
tambah). Tambah juga garam secukup rasa (jika perlu).
Akhir sekali masukkan tomato yang telah dibelah.
Masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun ketumbar
sebelum dihidangkan panas.
Begitu pula dengan Artikel RESEPI TOMYAM DAGING KIJANG
Inilah artikel RESEPI TOMYAM DAGING KIJANG kali ini, semoga boleh memberi manfaat bagi anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.
Anda sekarang membaca artikel RESEPI TOMYAM DAGING KIJANG dengan alamat link https://dapurlazat.blogspot.com/2017/08/resepi-tomyam-daging-kijang.html
loading...