RESEPI TOMYAM DAGING KIJANG

RESEPI TOMYAM DAGING KIJANG - Hello kawan Resepi Masakan Keluarga, Pada resepi ini anda membaca kali ini dengan tajuk RESEPI TOMYAM DAGING KIJANG, kami telah memyediakan resepi ini dengan baik untuk anda membaca dan mengambil maklumat didalamnya. semoga kandungan post ini kita tulis anda boleh faham. oke, membaca gembira.

Judul : RESEPI TOMYAM DAGING KIJANG
link : RESEPI TOMYAM DAGING KIJANG

Baca juga


    RESEPI TOMYAM DAGING KIJANG

    RESEPI TOMYAM DAGING KIJANG

    RESEPI TOMYAM DAGING KIJANG

    BAHAN-BAHANNYA smile emoticon 
    500 gram daging kijang, potong, cuci dan toskan
    style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">2 batang serai, diketuk
    2 helai daun limau purut
    1/2 inci lengkuas, diketuk
    10 biji cili padi merah Thai, diketuk
    1 biji bawang besar, belah 4
    1 pokok daun ketumbar, cuci bersih dengan akar2nya sekali
    1 kiub pati tomyam (MAGGI)
    1 camca besar sos ikan
    2 biji limau nipis, perah jusnya
    Pes tomya secukupnya *(*resipi di bawah)
    Air secukupnya
    Garam secukup rasa

    BAHAN-BAHAN SAYURAN smile emoticon
    Bunga kobis sebesar 2 penumbuk, potong kecil
    10 kuntum cendawan butang, belah 2 setiap 1
    1 biji tomato, potong 4 atau 6
    1 batang kecil lobak merah, hiris serong
    1 batang saleri, potong kecil

    BAHAN-BAHAN PES TOMYAM smile emoticon
    12 tangkai cili kering, buang biji dan rendam dalam air panas 10 minit dan toskan*
    7 biji bawang merah kecil*
    3 helai daun limau purut*
    1 batang serai, hiris*
    1/2 inci lengkuas*
    1/2 inci belacan*(*dikisar halus)
    1 camca besar pes asam jawa
    Garam dan gula secukup rasa

    CARA MEMBUATNYA smile emoticon 

    UNTUK PES TOMYAM :- Panaskan 1/3 cawan minyak. Tumis bahan2 kisar halus hingga harum, guna api kecil dan kacau sentiasa. Masukkan pes asam jawa dan kacau. Masak hingga pekat dan naik minyak. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa, masak sekejap dan boleh matikan api. Ketepikan untuk kegunaan kemudian...
    Didihkan 2 liter air, masukkan pes tomyam, kiub pati tomyan, daging kijang, serai, lengkuas, daun limau purut, bawang besar dan daun ketumbar bersama akar2nya. Kacau dan masak hingga daging kijang empuk (tambah air jika perlu)..
    Masukkan cili padi thai, lobak merah dan saleri, masak hingga lobak merah empuk. Tambah bunga kobis dan cendawan butang. Biar masak sekejap, perasakan dengan sos ikan dan jus limau nipis (letak sedikit dulu jus limau nipis, dan rasa, kalau cukup masam pada tekak anda, tak perlu tambah). Tambah juga garam secukup rasa (jika perlu).
    Akhir sekali masukkan tomato yang telah dibelah. Masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun ketumbar sebelum dihidangkan panas.


    Begitu pula dengan Artikel RESEPI TOMYAM DAGING KIJANG

    Inilah artikel RESEPI TOMYAM DAGING KIJANG kali ini, semoga boleh memberi manfaat bagi anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.

    Anda sekarang membaca artikel RESEPI TOMYAM DAGING KIJANG dengan alamat link https://dapurlazat.blogspot.com/2017/08/resepi-tomyam-daging-kijang.html
    loading...

    Related Posts :