Judul : AYAM PERCIK KELANTAN
link : AYAM PERCIK KELANTAN
AYAM PERCIK KELANTAN
AYAM PERCIK KELANTAN |
AYAM PERCIK KELANTAN
BAHAN-BAHANNYA
3 keping bahagian dada ayam
4 cawan santan pekat
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit bancuhan tepung jagung untuk memekatkan
kuah (tapi lagi sedap kuah pekat sendiri tanpa tepung jagung)
2 inci halia*
4 batang serai, hiris halus*
5 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*(*dikisar halus)
BAHAN UNTUK MEREBUS AYAM
3 ulas bawang putih, dititik
1 inci halia, hiris
1 keping asam gelugor
Sedikit garam
Air untuk merebus
CARA MEMBUATNYA
UNTUK KUAH :- Satukan santan dengan bahan kisar
halus, kacau rata. Masak dengan api sederhana sambik dikacau selalu hingga kuah
pekat dan kelihatan berkilat. Tambah garam dan gula secukup rasa. Masak sekejap
dan matikan api. Ketepikan.
UNTUK AYAM :- Ayam dibersihkan, cuci dan tos.
Didihkan air bersama bahan2 untuk merebus ayam. Masukkan ayam tadi dan rebus
setengah empuk. Angkat dan toskan.
UNTUK AYAM PERCIK KELANTAN :- Ayam tadi dibakar
dengan api sederhana, sambil dibalik2kan. Sapu kuah pada keseluruh ayam tadi sambil
terus dibakar hingga ayam masak. Angkat dan tuang baki kuah atasnya sebelum
dihidangkan..
Begitu pula dengan Artikel AYAM PERCIK KELANTAN
Inilah artikel AYAM PERCIK KELANTAN kali ini, semoga boleh memberi manfaat bagi anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.
Anda sekarang membaca artikel AYAM PERCIK KELANTAN dengan alamat link https://dapurlazat.blogspot.com/2017/08/ayam-percik-kelantan.html
loading...