AYAM PERCIK KELANTAN

AYAM PERCIK KELANTAN - Hello kawan Resepi Masakan Keluarga, Pada resepi ini anda membaca kali ini dengan tajuk AYAM PERCIK KELANTAN, kami telah memyediakan resepi ini dengan baik untuk anda membaca dan mengambil maklumat didalamnya. semoga kandungan post ini kita tulis anda boleh faham. oke, membaca gembira.

Judul : AYAM PERCIK KELANTAN
link : AYAM PERCIK KELANTAN

Baca juga


    AYAM PERCIK KELANTAN

    AYAM PERCIK KELANTAN

    class="MsoNormal">
    AYAM PERCIK KELANTAN

    BAHAN-BAHANNYA
    3 keping bahagian dada ayam
    4 cawan santan pekat
    1 keping asam gelugor
    Garam dan gula secukup rasa
    Sedikit bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah (tapi lagi sedap kuah pekat sendiri tanpa tepung jagung)
    2 inci halia*
    4 batang serai, hiris halus*
    5 biji bawang merah*
    2 ulas bawang putih*(*dikisar halus)
    BAHAN UNTUK MEREBUS AYAM
    3 ulas bawang putih, dititik
    1 inci halia, hiris
    1 keping asam gelugor
    Sedikit garam
    Air untuk merebus

    CARA MEMBUATNYA

    UNTUK KUAH :- Satukan santan dengan bahan kisar halus, kacau rata. Masak dengan api sederhana sambik dikacau selalu hingga kuah pekat dan kelihatan berkilat. Tambah garam dan gula secukup rasa. Masak sekejap dan matikan api. Ketepikan.

    UNTUK AYAM :- Ayam dibersihkan, cuci dan tos. Didihkan air bersama bahan2 untuk merebus ayam. Masukkan ayam tadi dan rebus setengah empuk. Angkat dan toskan.

    UNTUK AYAM PERCIK KELANTAN :- Ayam tadi dibakar dengan api sederhana, sambil dibalik2kan. Sapu kuah pada keseluruh ayam tadi sambil terus dibakar hingga ayam masak. Angkat dan tuang baki kuah atasnya sebelum dihidangkan..


    Begitu pula dengan Artikel AYAM PERCIK KELANTAN

    Inilah artikel AYAM PERCIK KELANTAN kali ini, semoga boleh memberi manfaat bagi anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.

    Anda sekarang membaca artikel AYAM PERCIK KELANTAN dengan alamat link https://dapurlazat.blogspot.com/2017/08/ayam-percik-kelantan.html
    loading...

    Related Posts :