Judul : AYAM LEMON & KENTANG
link : AYAM LEMON & KENTANG
AYAM LEMON & KENTANG
AYAM LEMON & KENTANG |
AYAM LEMON &
KENTANG
BAHAN-BAHAN :
3 sudu minyak zaitun
6 ketul peha ayam
Garam & Lada hitam
1 biji bawang holand (dihiris kasar)
2 ulas bawang putih (dicincang)
6 biji kentang (dihiris halus)
1 cawan air rebusan ayam
½ epal cider
2 sudu perahan lemon
Beberapa batang rosemery
Herba thyme
BAHAN PERHIASAN:
½ hirisan keju parmesan
6 – 10 hirisan lemon
CARA PENYEDIAAN
Panaskan minyak zaitun di dalam periuk (pan) dengan
api yang sederhana.
Perapkan ayam dengan garam dan lada hitam selama
beberapa minit.
Bakar ayam dalam periuk sehingga keperangan.
Kemudian, asingkan ayam dan tambahkan sedikit
minyak ke dalam periuk.
Mula mengoreng bawang dan biarkan ia selama 1
minit.
Campakkan bawang putih ke dalam periuk dan gaulkan
selama 30 saat.
Masukan kentang dan taburkan garam dan lada hitam
kedalamnya.
Selepas itu, masukan air rebusan ayam dan masukan
sedikit epal cider di dalam periuk.
Gaul sehingga rata dan campakkan beberapa batang
daun rosemary.
Biarkan sehingga mendidih dan masukan semula ayam
yang telah di asingkan sebentar tadi.
Tutup periuk dan biarkan ia dengan api sederhana
sehingga ayam benar-benar masak dan kentang menjadi empuk.
Alihkan penutup dan masukan air perahan lemon.
Kacau sehingga rata dan taburkan keju parut dan
hirisan lemon sebagai pelengkap hiasan sebelum dihidangkan.
Begitu pula dengan Artikel AYAM LEMON & KENTANG
Inilah artikel AYAM LEMON & KENTANG kali ini, semoga boleh memberi manfaat bagi anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.
Anda sekarang membaca artikel AYAM LEMON & KENTANG dengan alamat link https://dapurlazat.blogspot.com/2017/08/ayam-lemon-kentang.html
loading...