AYAM LEMON & KENTANG

AYAM LEMON & KENTANG - Hello kawan Resepi Masakan Keluarga, Pada resepi ini anda membaca kali ini dengan tajuk AYAM LEMON & KENTANG , kami telah memyediakan resepi ini dengan baik untuk anda membaca dan mengambil maklumat didalamnya. semoga kandungan post ini kita tulis anda boleh faham. oke, membaca gembira.

Judul : AYAM LEMON & KENTANG
link : AYAM LEMON & KENTANG

Baca juga


AYAM LEMON & KENTANG

AYAM LEMON & KENTANG 

AYAM LEMON & KENTANG 

BAHAN-BAHAN :

3 sudu minyak zaitun
6 ketul peha ayam
Garam & Lada hitam
1 biji bawang holand (dihiris kasar)
2 ulas bawang putih (dicincang)
6 biji kentang (dihiris halus)
1 cawan air rebusan ayam
½ epal cider
2 sudu perahan lemon
Beberapa batang rosemery
Herba thyme

BAHAN PERHIASAN:

½ hirisan keju parmesan
6 – 10 hirisan lemon

CARA PENYEDIAAN

Panaskan minyak zaitun di dalam periuk (pan) dengan api yang sederhana.
Perapkan ayam dengan garam dan lada hitam selama beberapa minit.
Bakar ayam dalam periuk sehingga keperangan.
Kemudian, asingkan ayam dan tambahkan sedikit minyak ke dalam periuk.
Mula mengoreng bawang dan biarkan ia selama 1 minit.
Campakkan bawang putih ke dalam periuk dan gaulkan selama 30 saat.
Masukan kentang dan taburkan garam dan lada hitam kedalamnya.
Selepas itu, masukan air rebusan ayam dan masukan sedikit epal cider di dalam periuk.
Gaul sehingga rata dan campakkan beberapa batang daun rosemary.
Biarkan sehingga mendidih dan masukan semula ayam yang telah di asingkan sebentar tadi.
Tutup periuk dan biarkan ia dengan api sederhana sehingga ayam benar-benar masak dan kentang menjadi empuk.
Alihkan penutup dan masukan air perahan lemon.
Kacau sehingga rata dan taburkan keju parut dan hirisan lemon sebagai pelengkap hiasan sebelum dihidangkan.


Begitu pula dengan Artikel AYAM LEMON & KENTANG

Inilah artikel AYAM LEMON & KENTANG kali ini, semoga boleh memberi manfaat bagi anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.

Anda sekarang membaca artikel AYAM LEMON & KENTANG dengan alamat link https://dapurlazat.blogspot.com/2017/08/ayam-lemon-kentang.html
loading...