AYAM PANGGANG TANDORI

AYAM PANGGANG TANDORI - Hello kawan Resepi Masakan Keluarga, Pada resepi ini anda membaca kali ini dengan tajuk AYAM PANGGANG TANDORI, kami telah memyediakan resepi ini dengan baik untuk anda membaca dan mengambil maklumat didalamnya. semoga kandungan post ini kita tulis anda boleh faham. oke, membaca gembira.

Judul : AYAM PANGGANG TANDORI
link : AYAM PANGGANG TANDORI

Baca juga


AYAM PANGGANG TANDORI

AYAM PANGGANG TANDORI

AYAM PANGGANG TANDORI

Bahan-bahan:

1 kg Peha Ayam – dibuangkan kulit dan dibersihkan dari lemak2nya.
2 sudu besar cili serbuk/kisar
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk jintan halus
1 sudu besar serbuk garam masalah
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu teh serbuk fenugreek – halba
1 paket tairu biasa
1 tangkai daun ketumbar bersama akarnya – ditumbuk halus/kisar
4 ulas bawang puih – ditumbuk halus/kisar
1 inch halia – ditumbuk halus/kisar
1 sudu teh pewarna merah
Garam secukup rasa
2 biji lemon – perahan jusnya dan hiasan
2 sudu besar minyak masak
1 biji bawang besar – dihiris tipis (optional – dipanggang bersama ayam dikuali grill)

Cara:

Peha ayam pada mula mesti di kelar. Supaya rempah dapat di resap pada ayam nya. Gaulkan cili, jus lemon & garam secukup pada peha ayam yang dikelar. Di mangkuk yang lain, siapkan tairu dengan serbuk2 kunyit, ketumbar, jintan halus, garam masalah, gaulkan supaya sebati. Daun ketumbar & akarnya ditumbuk bersama serbuk fenugreek, bawang putih & halia hingga lumat. Gaulkan pada peha2 ayam. Letakan pewarna merah pada yohgurt rempah dan gaulkan pada peha ayam. Biarkan diperap dipeti ais selama 4 – 6jam sebaik2nya. Kalau nak ringkas – 1 jam. Bila hendak memasak, panaskan oven pada 180C – 200C. 

Keluarkan ayam dan gaulkan bersama minyak masak sedikit. Panggang ayam dioven dan bakar selama 25mins pada suhu 140C – 160C. Bila ayam kelihatan kering, keluarkan dan panggang di kuali grill, panggang supaya mendapatkan tanda2 bakar hitam. Bakar pada api yang sederhana. Taburkan serbuk garam masalah sedikit & hirisan bawang besar di atas ayam semasa dipanggang (optional). Masak ikut cita rasa. Sajikan panas bersama nasi.


Begitu pula dengan Artikel AYAM PANGGANG TANDORI

Inilah artikel AYAM PANGGANG TANDORI kali ini, semoga boleh memberi manfaat bagi anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.

Anda sekarang membaca artikel AYAM PANGGANG TANDORI dengan alamat link https://dapurlazat.blogspot.com/2017/08/ayam-panggang-tandori.html
loading...