Judul : GULAI IKAN AYAM NASI DAGANG
link : GULAI IKAN AYAM NASI DAGANG
GULAI IKAN AYAM NASI DAGANG
GULAI IKAN AYAM NASI DAGANG |
NASI DAGANG KELANTAN
Versi 1
Bahan-bahan ( 5 - 6 orang )
2 cawan beras nasi dagang
1 cawan beras pulut
1 1/2 cawan santan sederhana pekat
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
2 sudu teh halba
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
Satukan kedua - dua beras,rendam lebih kurang 5 - 6 jam. Toskan.
Rendamkan juga halba untuk seketika saja.
Sementara tu bolehlah kukuskan beras tadi sehingga separuh masak.
Hiriskan bawang merah, bawang putih dan halia.
Perasakan santan dengan garam dan gula. Masukkan bahan - bahan yang di hiris tadi dan juga halba ke dalam santan.
masukkan beras separuh masak tadi ke dalam bekas dan curahkan santan tadi dan gaulkan sehingga benar - benar sebati.
Masukkan beras tersebut lagi sekali ke dalam periuk kukusan dan kukus sehingga nasi masak
(kredit: yati373)
Versi simple - Guna rice cooker
1 kg beras lembut(nasi dagang)
Santan pekat RM2.50+air(sesuaikan dengan sukatan nasi-1 1/2 ruas jari)
1 sudu garam
sejemput halba
1 1/2 in halia-dihiris halus memanjang
5 ulas bawang merah dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
Cara:
1. Bersihkan beras.Masukkan beras, halba dan bahan hiris ke dalam rice cooker.
2. Masukkan santan pekat + air. Gaul rata semua bahan. Masukkan garam
3. On rice cooker dan biarkan sehingga nasi masak
4. Bila sudah masak, gaul rata nasi dagang. Boleh dihidangkan.
GULAI IKAN AYA NASI DAGANG
Bahan - bahan:
1. 2 ekor ikan tongkol sederhana besar - dipotong2
2. 4 keping asam keping
3. garam
4. sedikit air
5. sedikit gula melaka
Cara:
rebus ikan bersama bahan2 diatas.
Bahan2 untuk Kuah
1. 1 labu bawang besar*
2. 3 ulas bawang merah*
3. 4 ulas bawang putih*
4. 1 inci halia*1 inci lengkuas*
5. 1 inci kunyit hidup*
6. 10 tangkai cili kering*
7. Santan
Versi 1
Bahan-bahan ( 5 - 6 orang )
2 cawan beras nasi dagang
1 cawan beras pulut
1 1/2 cawan santan sederhana pekat
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
2 sudu teh halba
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
Satukan kedua - dua beras,rendam lebih kurang 5 - 6 jam. Toskan.
Rendamkan juga halba untuk seketika saja.
Sementara tu bolehlah kukuskan beras tadi sehingga separuh masak.
Hiriskan bawang merah, bawang putih dan halia.
Perasakan santan dengan garam dan gula. Masukkan bahan - bahan yang di hiris tadi dan juga halba ke dalam santan.
masukkan beras separuh masak tadi ke dalam bekas dan curahkan santan tadi dan gaulkan sehingga benar - benar sebati.
Masukkan beras tersebut lagi sekali ke dalam periuk kukusan dan kukus sehingga nasi masak
(kredit: yati373)
Versi simple - Guna rice cooker
1 kg beras lembut(nasi dagang)
Santan pekat RM2.50+air(sesuaikan dengan sukatan nasi-1 1/2 ruas jari)
1 sudu garam
sejemput halba
1 1/2 in halia-dihiris halus memanjang
5 ulas bawang merah dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
Cara:
1. Bersihkan beras.Masukkan beras, halba dan bahan hiris ke dalam rice cooker.
2. Masukkan santan pekat + air. Gaul rata semua bahan. Masukkan garam
3. On rice cooker dan biarkan sehingga nasi masak
4. Bila sudah masak, gaul rata nasi dagang. Boleh dihidangkan.
GULAI IKAN AYA NASI DAGANG
Bahan - bahan:
1. 2 ekor ikan tongkol sederhana besar - dipotong2
2. 4 keping asam keping
3. garam
4. sedikit air
5. sedikit gula melaka
Cara:
rebus ikan bersama bahan2 diatas.
Bahan2 untuk Kuah
1. 1 labu bawang besar*
2. 3 ulas bawang merah*
3. 4 ulas bawang putih*
4. 1 inci halia*1 inci lengkuas*
5. 1 inci kunyit hidup*
6. 10 tangkai cili kering*
7. Santan
Begitu pula dengan Artikel GULAI IKAN AYAM NASI DAGANG
Inilah artikel GULAI IKAN AYAM NASI DAGANG kali ini, semoga boleh memberi manfaat bagi anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.
Anda sekarang membaca artikel GULAI IKAN AYAM NASI DAGANG dengan alamat link https://dapurlazat.blogspot.com/2017/08/gulai-ikan-ayam-nasi-dagang.html
loading...