Judul : LAKSAM KELANTAN
link : LAKSAM KELANTAN
LAKSAM KELANTAN
Laksam Kelantan |
Laksam Kelantan
Bahan-bahan ( 2-3 orang )
3cwn tpg beras
1/2 cwn tpg gandum
4cwn air suam
>>bahan kuah:
Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
Sdkt halia
Sdkt bwg putih
Sdkt bwg merah/besar
Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
Santan
Asam keping
Sdkt garam
Sedikit gula merah/gula
>> Bahan ulam
timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)
>>cili:
cili merah
belacan
garam
limau
Cara-cara
Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan.
Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat.
Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum
digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah
sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai
habis
Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih,
bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama
bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat
Begitu pula dengan Artikel LAKSAM KELANTAN
Inilah artikel LAKSAM KELANTAN kali ini, semoga boleh memberi manfaat bagi anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.
Anda sekarang membaca artikel LAKSAM KELANTAN dengan alamat link https://dapurlazat.blogspot.com/2017/08/laksam-kelantan.html
loading...