AYAM BAKAR BEREMPAH

AYAM BAKAR BEREMPAH - Hello kawan Resepi Masakan Keluarga, Pada resepi ini anda membaca kali ini dengan tajuk AYAM BAKAR BEREMPAH, kami telah memyediakan resepi ini dengan baik untuk anda membaca dan mengambil maklumat didalamnya. semoga kandungan post ini kita tulis anda boleh faham. oke, membaca gembira.

Judul : AYAM BAKAR BEREMPAH
link : AYAM BAKAR BEREMPAH

Baca juga


AYAM BAKAR BEREMPAH

AYAM BAKAR BEREMPAH

AYAM BAKAR BEREMPAH

Bahan-bahan:

1 ekor ayam - potong 8
2 biji kentang US- belah 8 (kentang biasa pun boleh)
2 sudu besar serbuk kari daging Babas
Sedikit minyak zaiton/masak
2 sudu besar mentega atau marjerin
10 biji tomato ceri-belah 2
Baby Carrot
Kacang Pea
Sedikit madu
Garam

Bahan-bahan kisar:

1/2 inci halia
1/2 inci kunyit - serbuk kunyit
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 sudu kecil ketumbar
1/2 sudu kecil jintan kasar
1/2 sudu kecil jintan halus
1/2 sudu kecil lada hitam - jika suka
Sedikit air.

Cara:

Cuci ayam bersih-bersih. Cucuk badan ayam dengan menggunakan garpu supaya rempah lebih meresap dan mesra.
Panaskan oven terlebih dahulu.Bahan kisar tadi dimasukkan ke dalam mangkuk. Campurkan dengan rempah kari, madu dan garam. Gaul rata.
Kemudian, lumurkan pada ayam yang telah dicucuk tadi. Letak ke tepi dahulu.
Sediakan loyang untuk membakar. Tuangkan sedikit minyak ke dalam loyang tersebut. Susun ayam yang telah dilumur dan diperap tadi.
Kemudian, susun bawang besar, kentang dan tomato.
Kemudian, renjiskan mentega atau marjerin ke atas ayam tadi.
Masukkan ayam yang telah disediakan dengan sempurna tadi ke dalam oven dengan suhu 170-180 darjah Celcius dan 1 jam 30 minit sahaja.





Begitu pula dengan Artikel AYAM BAKAR BEREMPAH

Inilah artikel AYAM BAKAR BEREMPAH kali ini, semoga boleh memberi manfaat bagi anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.

Anda sekarang membaca artikel AYAM BAKAR BEREMPAH dengan alamat link https://dapurlazat.blogspot.com/2017/08/ayam-bakar-berempah.html
loading...