Judul : KERUTUP AYAM KELANTAN
link : KERUTUP AYAM KELANTAN
KERUTUP AYAM KELANTAN
KERUTUP AYAM KELANTAN |
KERUTUP AYAM KELANTAN
Bahan-bahan:
1 ekor ayam saiz sederhana dipotong ikut
suka
2 sudu besar rempah kerutup
kerisik dari RM1 kelapa parut
1/2 cawan santan pekat
sedikit air asam jawa
10-15 biji cili kering dikisar
7 biji bawang merah dikisar
2 biji bawang putih dikisar
sedikit halia dikisar
sedikit lengkuas dikisar
5 batang serai dititik
2 sudu besar ketumbar
sedikit gula melaka/manisan rempah tumis secukupnya
garam
Cara:
1. Campurkan bahan-bahan yang dikisar bersama
ketumbar dan rempah kerutup untuk dijadikan pes.
2. Panaskan minyak dan tumiskan rempah tumis, pes
kerutup dan serai yang dititik. Gaul sebati.
3. Bila bahan tumisan telah pecah minyak dan naik
bau, masukkan ayam. Kacau sebati dan tambahkan sedikit air. Masak hingga ayam
empuk.
4. Setelah ayam empuk masukkan air asam jawa, garam
dan manisan secukupnya. Kacau sebati.
5. Tambahkan dengan santan pekat dan kerisik. Gaul
lagi hingga mesra. Angkat bila kuah memekat dan ayam benar-benar empuk.
Begitu pula dengan Artikel KERUTUP AYAM KELANTAN
Inilah artikel KERUTUP AYAM KELANTAN kali ini, semoga boleh memberi manfaat bagi anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.
Anda sekarang membaca artikel KERUTUP AYAM KELANTAN dengan alamat link https://dapurlazat.blogspot.com/2017/08/kerutup-ayam-kelantan.html
loading...